Η Ψυχή Στο Στόμα |3|

Η Ψυχή Στο Στόμα |3|

O Οικονομίδης άνοιξε ένα παράθυρο και μας κάρφωσε εκεί. Άνθρωποι καθημερινοί από αυτούς που κάνουμε πως δεν τους βλέπουμε ή δεν θα θέλαμε να τους γνωρίσουμε ποτέ. Διάλογοι κοφτοί καθηλωτικοί και κυρίως καθημερινοί. Βρισίδι χοντρό, πολύ χοντρό χωρίς να είναι ενοχλητικό από την αρχή ως το τέλος της ταινίας σε αρπάζει από τον γιακά και σε πετάει σε ένα κόσμο καθημερινό όπου ο κάθε χαρακτήρας έχει παραδοθεί στη μοίρα του και την αποδέχεται ενώ οι αγωνιώδεις προσπάθειες των ηρώων να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους έστω και λεκτικά είναι μάταιος. Ο κόσμος που έχει χτίσει ο Οικονομίδης είναι σκοτεινός, βαρύς, κακός. Είναι ένας κόσμος που ζει και ανασαίνει δίπλα μας αλλά εμείς κλείνουμε τα μάτια και τον προσπερνάμε για να μη νοιώθουμε τύψεις. Οι διάλογοι συνεχίζονται με το ρυθμό πολυβόλου περιγράφοντας με ένα μοναδικό τρόπο όλες τις εσωτερικές διαμάχες μιας ζωής που οι χαρακτήρες της ταινίας είναι κολλημένοι πάνω της σα στρείδια.

Η Φωτεινούλα που έγινε Σκοτεινούλα από το ξύλο χωρίς στην ταινία να τη δούμε ποτέ, οι εγκλωβισμένοι χαρακτήρες που καφρίζουν ασταμάτητα ενώ βιδώνουν πολύφωτα, ο Τάκης που κοιτάει, υπομένει, ακούει βουβά ενώ μέσα του σπαράζει και γίνεται εκατοντάδες κομμάτια για να φτάσει στην κορύφωση του φινάλε κοιτώντας ακόμη με ανοιχτά τα μάτια ένα μέλλον που δεν υπάρχει. Θα σου γαμήσω τον ουρανό. Θα σου μαυρίσω τα άστρα

Πριν αρχίσει η ταινία ο Οικονομίδης παρουσιάζει τους συντελεστές και λέει χαρακτηριστικά ότι η ταινία πέρασε και περνάει πολλές περιπέτειες. Όταν έσβησαν τα φώτα κατάλαβα τι εννοούσε. Μερικοί ενοχλήθηκαν από τη γλώσσα και έφυγαν. Κρίμα για αυτούς. Ενώ θα έπρεπε να συγκεντρωθούν στην ταινία την ίδια περιχαρακώθηκαν γύρω από τις λέξεις πούτσος, μαλάκας, χύσια.

Τίτλοι. Η κινηματογραφική γροθιά του Οικονομίδη τελείωσε. Οι εξαιρετικές ερμηνείες, η υπέροχη φωτογραφία και οι καθημερινοί διάλογοι με ακολουθούν ακόμη. Βγαίνοντας βρίσκω τον Οικονομίδη να μιλάει με κόσμο. Μπράβο φίλε. Μπράβο.

Περπατάμε στη Μητροπόλεως μέσα στην ομίχλη και επαναλαμβάνουμε τις ατάκες τις ταινίας.
Μερικοί δεν έχουν πάρει είδηση για το Φεστιβάλ.

Για αυτούς όλα είναι μια εκπομπή ακόμη.